Hanan Challouki: Strategie & Inclusie

IMG_5775

Zelf houdt Hanan Challouki graag de beide voeten nuchter op de grond, maar voor haar volgers is ze haar titel van Forbes 30 under 30 Most Influential People in Media and Marketing meer dan waardig. Haar track record van Mvslim, Allyens, Wat zij wil en nu ook Inclusified bevestigt dat ook alleen maar. Het afgelopen jaar was voor Hanan een jaar vol hoge toppen afscheren, maar toch ook afscheid nemen. Lees mee hoe 2020 het jaar was dat Hanan nog sterker vormde in haar missie om de communicatiesector inclusiever te maken.  

Tijdens haar kinderjaren leefde bij Hanan de droom om schrijver te worden. “In de lagere school zei mijn leerkracht: Je moet schrijver worden, omdat je heel goed kan schrijven. Dat is altijd blijven hangen. Ik hou van verhalen vertellen en heb enorm veel verbeelding.” Uiteindelijk trok ze niet ver van huis in Berchem naar de Universiteit Antwerpen om Communicatiewetenschappen te studeren.  In haar afstudeerjaar richtte ze Mvslim op en combineerde ze haar studies met een functie als communicatiecoördinator bij Mechelen Feest. “Ik had nul ervaring, maar werd van jobstudent plots tot coördinator gepromoveerd door een ziek personeelslid. Opeens werd ik verantwoordelijk gesteld voor alle communicatie: van de website, tot sociale media, de pers te woord staan, alle outdoor affiches en ga zo nog maar even door. Als ik er erop terugkijk, was dit waarschijnlijk één van de grootste uitdagingen op die leeftijd, maar het gaf me zoveel voldoening toen ik het festival had afgesloten. Het event was een recordeditie met meer dan 100.000 bezoekers.”

Na het afstuderen begon ze bij Kif Kif waar ze de communicatie- en vrijwilligerswerking trok. Niet veel later startte ze in 2015 haar eigen communicatie bureau Allyens waar het verhaal rond inclusieve communicatie begon. Vijf jaar lang verzorgde ze het reilen en zeilen als managing partner en nam ze de strategische projecten op zich. En wat deed ze dat goed. Ze sleepte een Effie nominatie in de wacht en schopte het tot Forbes 30 under 30 Most Influential People list. 2020 bracht een nieuwe wind met zich mee. Ze verkocht Mvslim en verliet Allyens om zich te focussen op de strategische kant van inclusie.

Zo richtte ze in 2021 Inclusified op, een strategisch bureau gespecialiseerd in inclusieve strategieën en campagnes. Tegelijk geeft ze les aan de Odisee hogeschool, zetelt ze bij Flanders Investment Trade als onafhankelijk lid van de raad van bestuur, en is ze vice-president van BAM, de Belgische sectorfederatie voor de marketing. Ondertussen is ze ook nog door De Tijd uitgeroepen tot één van de 40 Vlamingen van de toekomst. Met haar 28 lentes is dat een impressionant palmares. En daar is nu ook nog een boek aan toegevoegd: Alles wat je moet weten om een divers publiek te bereiken is vanaf nu beschikbaar in het handige boek ‘Inclusieve communicatie’ bij de boekhandel https://www.pelckmansuitgevers.be/inclusieve-communicatie.html#gref

Hoe ziet een typische dag eruit als strateeg?

“Ik heb geen typische dagen, wel typische weken. Ik begin de week samen met het team met een powermeeting: de prioriteiten voor deze week vastleggen, ieders taken voor die week bespreken en de focus scherp stellen. Dat is een leuke start om iedereen eens gehoord te hebben en zo met positieve energie de week in te gaan. Meestal plan ik mijn calls in de vroege namiddag, zodat ik in de ochtend nog voorbereidend werk kan verrichten. Ik probeer vaste dagen te plannen voor alle calls en vaste dagen waarop ik kan doorwerken aan de strategische projecten. Die balans is niet altijd even makkelijk, want je moet natuurlijk ook rekening houden met je klanten en hun agenda. Elke week geef ik ook een aantal workshops of keynotes waar ik mijn inzichten deel met andere bedrijven of organisaties. Expertise delen is een belangrijk onderdeel van mijn job.”

Wat zijn uitdagingen binnen je functie als strateeg?

“Ik zit in een veld dat redelijk nieuw is en je mensen dus moet overtuigen van iets dat nog niet veel mensen voor jou hebben gedaan. Je moet ze laten meestappen in een verhaal dat ze nog niet eerder hebben verkend, en dat is wel een uitdaging. Klanten hebben vaak nog nooit rond inclusieve strategieën gewerkt.”

“Timemanagement is ook nog steeds een uitdaging. Er zitten altijd te weinig uren in mijn dagen en de week gaat altijd te snel voorbij. Je hebt ook gewoon weken die drukker zijn dan andere weken. Soms lukt het timemanagement goed, op andere dagen is het een blijvende uitdaging. Ik probeer nu wel vaker om mijn weekends vrij te houden. Zo ga je op den duur ook slimmer om met de uren die je aan het werk besteedt.”

Wat geeft je energie op het eind van de dag?

“De impact die ik realiseer op de samenleving. Het feit dat zoveel mensen zich herkennen in campagnes en vertegenwoordigd voelen. Beseffen dat je iets aan het creëeren bent dat voordien niet bestond. Dat is wat mij voldoening en enorm veel energie geeft. Niet de cijfers of targets die zijn bereikt, maar het feit dat ik een berichtje krijg van een jongere die me vertelt dat de campagne haar geraakt heeft of omdat er eindelijk iemand zoals haar in de media verschijnt. Impact, daar gaat het om voor mij.”

Wat zie je als uitdagingen binnen de sector?

“Leiderschap. Het klinkt heel mooi op papier, maar in realiteit is het een grote uitdaging om vertrouwen te hebben in de mensen die voor je werken en ervoor te zorgen dat zij tevreden zijn in de job die zij voor je doen. Je draagt een verpletterende verantwoordelijkheid want het grootste deel van hun tijd investeren ze in jou. Mensen vinden die graag komen werken blijft daarom een grote uitdaging, maar het is essentieel. Je moet een job goed doen, maar vooral ook graag doen.”

“Inclusie blijft voor de sector verder de grootste uitdaging. Ik geloof dat we met een getalenteerde sector zitten in België, zeker op vlak van creatie en strategie. Ik kijk naar concullega’s van andere bureau’s en denk vaak ‘dat ze daar op gekomen zijn, chapeau.’ Ze kunnen je omver blazen als het gaat om creativiteit, maar op vlak van inclusie buist het overgrote deel. De sector is wit en homogeen. De diversiteitcijfers zijn zo laag dat je er van achterover valt. Waar zich dat kleine deel aan diversiteit dan bevindt: in de uitvoerende functies. Met alle respect, maar dat zijn niet de jobs waar je de meeste impact kan uitvoeren op een campagne. Hoe kan het nog zo zijn, vraag ik me dan af?”

Wat is het mooiste moment uit je carrière tot nu toe?

“De lancering van de campagne voor mijn voormalige klant Brussels Airport. Met een ploeg reisden we af naar Marokko om de promovideo op te nemen. Alles wat fout kon lopen, liep fout. Van teruggestuurd materiaal aan de douane, tot mijn laptop die verloren ging in de taxi. Maar als je de lanceringsvideo bekijkt, merk je er niets van. Dat was een verdienste van heel het team. We hebben hoge kwaliteit opgeleverd met mooie resultaten. De klant was tevreden, maar ook ik als planner en strateeg.

“Voor de buitenwereld zal mijn verzilvering van Forbes 30 under 30 hét hoogtepunt lijken, maar voor mij persoonlijk was dat niet per se het gevoel van ‘en nu heb ik het gemaakt’. Het was een heel mooie dag met een knappe erkenning, maar de dag erna ging ik gewoon terug aan het werk. Het leek anderen meer voldoening te geven dan mijzelf.”

Wat zou je nog willen bereiken?

“Ik wil inclusieve communicatie normaliseren en ervoor zorgen dat een inclusieve communicator niet meer nodig is. De hele communicatiesector moet mee zijn met het verhaal en zichzelf heruitvinden. Een communicatiebureau zou niet meer mogen durven om een witte campagne op te leveren omdat het onverantwoord is, en niet alleen omdat het slechte resultaten haalt.”

Welke raad geef je mee aan jonge communicatiefreaks?

“Hou jezelf niet in.  Ik merk heel vaak dat jongeren graag op veilig spelen of over een idee denken dat ze het niet gaan kunnen realiseren. Als je in je idee gelooft, leg het op tafel en probeer het te verantwoorden en beargumenteren. Durf voluit voor je ideeën te gaan en zo ver als mogelijk te gaan om ze te verwezenlijken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s