
Carole Lamarque – Parisienne by blood, Antwerpenaar by heart, maar vooral: a marketingforce to be reckoned with. In het hartje van ‘t stad werkt ze met haar team van Duval Union Innovative marketing hard om witte bladen om te toveren tot succesvolle marketingstrategieën. Meer dan eens haalt ze haar inspiratie uit de natuur en trekt ze parallellen waar de meesten onder ons geen oog voor hebben. Lees en laat je meevoeren door haar verfrissende visie op marketing.
Ze wist al heel vroeg dat ze marketeer wou worden en stortte zich op een zorgvuldigd uitgestippeld leerpad dat haar de fundamenten van het vak zou bijbrengen. Trouw aan haar Antwerpse omgeving ging ze voor een bachelor Marketing aan de Hogeschool Antwerpen en deed er nog een ba-na-ba Reclame bij. Als ferme believer in levenslang leren, keerde ze jaren later terug naar de schoolbanken voor een master in de Marketing aan de Solvay Busines school én een master in Entrepreneurship en Innovation aan de Vlerick Business School. “Elke opleiding paste bij mijn maturiteit op dat moment.”
Met grote namen als Telenet, Proximus, Sanoma, Bpost en Shell op haar palmares heeft Carole nu al een indrukwekkend parcours doorlopen. De rode draad doorheen al die ervaringen is voor een wit blad staan. “Er is niets zo onzeker als met een wit blad geconfronteerd te worden, maar daar ben ik goed in geworden. Ik neem mezelf voor dat ik het al 100 keer heb gedaan, dus ik zal het nu ook wel weer kunnen. Angst haalt soms het beste in jou naar boven.”
Carole staat bekend als problem fixer. “Mensen komen naar mij omdat ze geen oplossing voor hun probleem vinden. Meestal hebben ze enkel ervaring met het platte vlak van de berg: de early en late majority, waar je business laat voortgaan as it is. Mijn ervaring is net in het beklimmen van de berg en tot bij early majority geraken.” Om in die onzekerheid te leven, gaat Carole op zoek naar voorbeelden in de natuur: “Ik baseer me op de natuur hoe zij zich gedraagt en vertaal dat naar een strategie. Bijvoorbeeld het virale en exponentiele van een virus: ik trek de parallel met hoe mensen verschillende acties massaal tegelijk ondernemen en onderzoek de hele dynamiek erachter van hoe iets kracht krijgt door de combinatie van iets viraal met snelheid.”
Vlerick was naast een gouden netwerk ook een persoonlijke ontdekking voor Carole: “Ik leerde breder dan enkel marketing denken en werd ook ondergedompeld in het ondernemen en innoveren op zich, wat mijn echte passie bleek te zijn.” Zo rolde ze in haar rol als founding partner en CEO van Duval Union Innovative Marketing. Dat combineert ze met een zetel in de raad van bestuur van het Havenbedrijf en van Tranplantoux, een goed doel dat werkt rond orgaandonatie. Op haar naam staan ondertussen ook al 3 boeken: Influencers, Unfair advantage en Zoonotic.
Hoe ziet een (a)typische dag er voor jou uit?
“Op een dag waarop ik geen meetings heb ingepland, hou ik ervan om cultuur op te snuiven en nieuwe dingen te ontdekken. Onlangs organiseerden we ‘Intern Day’, een daguitstap met mijn team van stagiaires in Antwerpen. In de voormiddag bezochten we het KMSKA en zijn we gaan lunchen in Murni. Gezond eten is heel belangrijk voor mij, want ik geloof echt in een gezonde geest in een gezond lichaam. In de namiddag wandelden we tot Luddites Books & Wine, een charmante Engelse boekenwinkel- en wijnbar in de theaterbuurt. Daar hebben we gebrainstormd over workshops die we zouden kunnen organiseren in het pand. Wat atypisch, maar wel heel gezellig en leerrijk samen met mijn stagiaires.”
Wat zijn uitdagingen binnen je functie als marketingstrateeg?
“Je relevantie moet blijven groeien. We zeggen steeds wat onze klanten moeten doen, maar ook wij als marketeers moeten naar onszelf durven kijken. Ons vak verandert zienderogen. Ben je dan nog steeds relevant binnen pakweg 6 maand of 2 jaar? Hoe lang kan jij doen wat je nu doet? En hoe kan jij jezelf heruitvinden als jouw relevantie afneemt?”
Wat geeft je energie op het einde van de dag?
“Wanneer iemand van mijn team me belt om een grapje te vertellen. Of als ik zie dat ze met een smile op hun gezicht naar huis vertrekken. Ook al is mijn dag dan misschien rot geweest, die van hen niet. En dat fleurt me helemaal op.”
Wat zie je als uitdagingen binnen de sector?
“Je kan het niet maken om zelf niet toe te passen wat je anderen altijd bijleert. Van marketing automation tot alle grote buzzwords die we als geen ander kunnen uitleggen aan onze klanten. Die vinger moet je ook naar jezelf kunnen omkeren en zelf toepassen wat je nog niet doet. Dat is moeilijk, maar je gaat ook geen schoenen kopen bij een schoenmaker die slechte schoenen draagt of een tandarts die zelf slechte tanden heeft. Je moet zorgen dat je de oefeningen die je bij je klant doet, ook bij jezelf kan doen.”
Wat is een hoogtepunt uit je carrière?
“Het is een aaneenschakeling van mooie momenten. Het geeft trots als je merkt dat wat je op de markt hebt gezet effectief door veel mensen gebruikt wordt. Zoals cloud computing voor Telenet, dat bracht toen voor ondernemers veel mogelijkheden met zich mee. Zo’n verwezenlijkingen realiseer je nooit alleen, maar altijd samen met een team en vooral dat is mooi om op terug te kijken. Soms komt het besef ook pas jaren later. Bijvoorbeeld toen ik voor Proximus het internet lanceerde. Op het moment dat ik het op de markt zette, begreep ik er niets van, maar onder begeleiding leerde ik het gaandeweg. Daar kan ik nu vol trots op terugkijken.
Maar wat me het meeste trots maakt zijn de mensen die in mijn team hebben gezeten en die ik zie doorgroeien. Je hebt kunnen bijdragen aan de puzzel van iemands leven. Dat betekent nu zoveel voor mij, omdat dat voor mij indertijd ook zoveel heeft betekent. Ik had een docent marketing die een echte mentor was voor mij. Nu ben ik op de leeftijd dat ik zelf mentor ben. Die trots voelen, maakt mij warm vanbinnen. De rest zijn maar producten. Had ik het internet niet gelanceerd, had iemand anders het wel gedaan. Je bent vervangbaar in de sector, terwijl je voor anderen écht iets kan betekenen door hen kansen te geven. Daar sta ik elke dag voor op.”
Wat zou je graag nog bereiken?
“Als ik Bill Gates was, zou ik heel graag rond patiënt centricity werken en fundamentele wijzigingen aanbrengen aan de journey die een patiënt aflegt vanaf het moment dat hij een ziekenhuis binnenkomt. Dat is geen afbreuk aan het personeel dat zich vol overgave inzet. Integendeel, dat zijn engelen die hun plaats op de aarde iets meer verdienen dan de gemiddelde medemens. Het ligt dus zeker niet aan hen, maar aan het systeem erachter. Er is veel goesting binnen het ziekenhuiswezen om er iets aan te veranderen, maar dat is hun vak niet. Daar kunnen wij als marketeers nog wel iets bijbrengen door de vertaalslag te maken van customer centricity naar patiënt centricity.”
Welk advies geef je mee aan jonge communicatiefreaks?
“Stay hungry. Er is zoveel te ontdekken en als je hongerig blijft, ga je altijd iets vinden. Het leven is een bodemloze put. Dat heeft ook zijn keerzijde, maar blijf daarin positief. Dat maakt je dat je de verwondering in je hoofd constant kunt voeden.
Sportpersoonlijkheden leren je ook wel wat. Zij kijken nooit naar de tweede, enkel naar zichzelf. Kijk dus ook naar jezelf, blijf het beste geven en voed jezelf met het beste. Want als je teveel kijkt naar je tegenstanders of concullega’s, ben je jouw focus kwijt.”